In de afgelopen jaren is er toenemende belangstelling voor de rol van voeding bij het beheer van chronische ziekten zoals reumatoïde artritis en artrose. Een plantaardig dieet, dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en peulvruchten, wordt geprezen om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die bijzonder gunstig kunnen zijn voor patiënten met reumatische aandoeningen.
1. Vermindering van ontstekingsreacties
Studies tonen aan dat een plantaardig dieet kan helpen bij het verminderen van de ontsteking die kenmerkend is voor reumatoïde artritis. In een gerandomiseerde gecontroleerde proef, gepubliceerd in ‘Frontiers in Nutrition’, werd aangetoond dat deelnemers die een plantaardig dieet volgden, significant minder pijn en ontsteking ervoeren (Hartmann et al., 2022).
2. Verbetering van fysieke functies
Een ander significant voordeel dat in het onderzoek naar voren komt, is de verbetering van fysieke functies bij patiënten die een plantaardig dieet adopteren. Een studie in ‘Advances in Integrative Medicine‘ illustreert hoe een patiënt met reumatoïde artritis aanzienlijke verbeteringen in mobiliteit en dagelijkse activiteiten ervoer na de overstap op een plantaardig dieet (Hartmann et al., 2023).
3. Betere kwaliteit van leven
Verder is er bewijs dat een plantaardig dieet niet alleen fysieke symptomen verlicht, maar ook de algehele kwaliteit van leven verbetert. Dit komt door de algemene gezondheidsvoordelen, zoals verbeterde hartgezondheid en een lager risico op andere chronische aandoeningen, die samenhangen met een plantaardig dieet. Zo toonde een interventiestudie aan dat een plantaardig dieet bijdraagt aan een beter welzijn bij patiënten met reumatoïde artritis (Kessler et al., 2022).
Conclusie
De bewijsvoering suggereert sterk dat een plantaardig dieet positieve effecten kan hebben op zowel de symptomen van reuma en artrose als op de algemene gezondheid van de patiënten. Het verminderen van ontstekingsreacties, het verbeteren van fysieke functies en het verhogen van de levenskwaliteit zijn slechts enkele van de mogelijke voordelen. Hoewel verdere onderzoek nodig is, biedt het huidige bewijs een hoopvol perspectief voor patiënten die zoeken naar natuurlijke en effectieve managementstrategieën voor hun aandoening.
Bronnen:
- Hartmann, A. M., Karberg, K., & Kessler, C. S. (2023). BENEFITS FROM a Plant-Based Diet, Intermittent Fasting and Aspects of Ayurvedic Nutrition IN Rheumatoid Arthritis – a Case Report. Advances in Integrative Medicine. https://doi.org/10.1016/j.aimed.2023.07.003
- Hartmann, A. M., Dell’Oro, M., Spoo, M., Fischer, J. M., Steckhan, N., Jeitler, M., Häupl, T., Kandil, F. I., Michalsen, A., Koppold-Liebscher, D. A., & Kessler, C. S. (2022). To eat or not to eat—an exploratory randomized controlled trial on fasting and plant-based diet in rheumatoid arthritis (NutriFast-Study). Frontiers in Nutrition. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.1030380
- Kessler, C. S., Hartmann, A. M., Kandil, F. I., Steckhan, N., Häupl, T., Michalsen, A., & Koppold-Liebscher, D. A. (2022). Pos0583 Rheumatoid arthritis benefits from fasting and plant-based diet: an exploratory randomized controlled trial (NutriFast). Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/annrheumdis-2022-eular.452