Plantaardig, glutenvrij, eiwitrijk en verrukkelijk fris door mango
🥞 Basisrecept: linzenpannenkoekjes (voor 6 stuks)
Ingrediënten:
- 1 kop (190 g) rode linzen (droog, ongekookt)
- 2 koppen water (± 480 ml)
- ½ tl zout
- Optioneel: ½ tl kurkuma of komijnpoeder
Bereiding:
- Spoel de linzen en laat ze minimaal 3 uur weken in het water (langer mag ook – tot 8 uur).
- Giet niet af. Blend de linzen samen met het weekwater, zout en eventueel kruiden tot een glad, vloeibaar beslag.
- Verhit een koekenpan (liefst met antiaanbaklaag), voeg eventueel een beetje olie toe.
- Giet een lepel beslag in de pan, verspreid het als een pannenkoekje.
- Bak 2–3 minuten tot de bovenkant droog is, draai om en bak nog 1–2 minuten.
- Herhaal tot het beslag op is (ongeveer 6 stuks).
Vulling & toppings
Knapperige kikkererwten (airfryer)
- 1 blik kikkererwten (uitgelekt & goed droog gedept)
- 1 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl kerriepoeder
- Snufje zout
Airfryer: 15–20 min op 180°C (schud halverwege)
Alternatief (oven): 25–30 min op 200°C
Geroosterde groentemix
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 1 zoete puntpaprika
(alles in kleine blokjes snijden) - 1 el olijfolie
- Kruiden naar smaak (bijv. gerookte paprika, oregano)
Oven: 20–25 min op 200°C
Of: in de pan bakken tot zacht & licht gekaramelliseerd
Champignons (apart gebakken)
- 250 g champignons, in plakjes
- Gebakken met een beetje olie, peper, zout en evt. knoflook
Apart serveren voor wie ze wél wil. Niet iedereen houdt van champignons. Ongelooflijk, maar waar.
Rauwkost en extra’s
- Rucola of spinazie
- Geraspte wortel
- Komkommer of radijs in dunne plakjes
- Verse peterselie of koriander
Mango-salsa (fris & zoet)
- ± 100 g mango (diepvries of vers), in kleine blokjes
- Optioneel: beetje limoensap, verse munt of koriander
Laat bevroren mango even ontdooien. Je kunt deze ook kort bakken voor een warme twist.
Romige hummussaus
- 3 el hummus
- 1 el citroensap
- 1 à 2 el water (tot gewenste sausdikte)
- 1 teen knoflook (optioneel)
Mix alles tot een smeuïge dressing. Proef en pas aan.
Opdienen & opbouwen
Leg alle onderdelen in aparte kommetjes op tafel:
- Begin met een pannenkoekje
- Besmeer met hummussaus
- Voeg rucola en geraspte wortel toe
- Lepel de warme groentemix erop
- Voeg mango, champignons en kikkererwten toe naar smaak
- Werk af met verse kruiden of een extra sausje
Geef een reactie