Zout, ofwel natriumchloride, is een cruciaal mineraal voor het menselijk lichaam, maar de inname ervan is onderhevig aan veel discussie en onderzoek. In dit artikel bespreken we of er zoiets bestaat als “gezond zout”, de gevolgen van te weinig zout, en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout.
Bestaat er zoiets als gezond zout?
Zout is in essentie natriumchloride en komt in verschillende vormen voor, zoals tafelzout, zeezout, en Himalayazout. Sommige zoutsoorten bevatten sporenelementen en mineralen die niet in gewoon tafelzout worden gevonden. Echter, deze verschillen hebben meestal een verwaarloosbaar effect op de algehele gezondheid. Volgens een systematische review gepubliceerd in “Public Health Nutrition”, zijn er geen significante gezondheidsvoordelen die een specifiek type zout als “gezonder” bestempelen (Carol, S., Dweck, 2022)1.
Is te weinig zout slecht voor je?
Te weinig zout in je dieet kan negatieve gezondheidseffecten hebben. Natrium speelt namelijk een cruciale rol in de waterhuishouding van het lichaam, de werking van zenuwen en spieren, en de regulatie van bloeddruk en bloedvolume. Een extreem lage zoutinname kan leiden tot hyponatriëmie, een toestand waarbij het natriumgehalte in het bloed gevaarlijk laag is, wat kan resulteren in symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid en in ernstige gevallen tot coma kan leiden.
Kun je ook te weinig zout binnenkrijgen?
Het is mogelijk om te weinig zout binnen te krijgen, vooral als je een strikt onbewerkt, plantaardig dieet volgt zonder toegevoegd zout en weinig of geen bewerkte voedingsmiddelen eet. Dit kan met name voorkomen in diëten die rijk zijn aan verse groenten en fruit, die van nature laag zijn in natrium. Een studie gepubliceerd in het “British Journal of Nutrition” toont aan dat dergelijke diëten leiden tot een lagere zoutinname, wat soms onder de aanbevolen niveaus kan vallen (Lucas, Verdi, Angelocci, 2022)2.
Hoeveel zout moet je minimaal per dag binnenkrijgen? En wat is het maximum?
De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat volwassenen ten minste 500 mg natrium per dag moeten binnenkrijgen, wat overeenkomt met ongeveer 1,25 gram zout, om de basisfuncties van het lichaam te ondersteunen. Het maximum wordt aanbevolen op 2000 mg natrium per dag, ofwel ongeveer 5 gram zout. Dit advies helpt om het risico op hoge bloeddruk en hartziekten te verminderen, zoals bevestigd in een artikel in “JAMA” (Jill, Jin., Deborah, Tolmach, Sugerman, 2014)3.
Conclusie
Zoutinname is een evenwichtsoefening waarbij zowel te veel als te weinig gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Het is belangrijk om bewust te zijn van hoeveel zout je dagelijks consumeert en waar het vandaan komt, of het nu uit natuurlijke bronnen of uit bewerkte voedingsmiddelen is. Door bewuste keuzes te maken, kan men een gezonde balans vinden die zowel onder- als overconsumptie vermijdt.
Referenties
- Carol, S., Dweck. (2022). Population-level salt intake in the WHO European Region in 2022: a systematic review. Public Health Nutrition, 1-14. doi: 10.1017/s136898002200218x ↩︎
- Lucas, Verdi, Angelocci. (2022). Low dietary sodium potentially mediates COVID-19 prevention associated with whole-food plant-based diets. British Journal of Nutrition, 1-6. doi: 10.1017/s0007114522002252 ↩︎
- Jill, Jin., Deborah, Tolmach, Sugerman. (2014). Salt in the Diet. JAMA, 311(12):1265-1265. doi: 10.1001/JAMA.2014.90 ↩︎